Ziua internațională a Iei – 24 iunie

 

Casa de Cultură a Sindicatelor Roman vă îndeamnă să vă alăturaţi iniţiativei LA BLOUSE ROUMAINE pentru ca IA, bluza românească să poată deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta, astfel să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri străvechi.

Pe 24 iunie sărbătorim împreună Ziua Universală a IEI. Aceasta nu este o campanie de publicitate, ci o celebrare a IEI tradiţionale româneşti, oriunde s-ar afla pe Planetă. Ea este matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

IA este simbolul originii noastre, frumos decorată cu motive tradiţionale care, de-a lungul timpului a devenit sursa de inspiraţie pentru numeroşi creatori de modă.

Ce trebuie să facem este foarte simplu. În această zi fiecare ne vom îmbrăca într-o IE, ne vom fotografia şi vom posta imaginea ca poză de profil pe Facebook sau în orice altă reţea de socializare.

Nu contează dacă IA pe care o purtăm este moştenită de la bunici şi străbunici sau este adaptată modern de un designer. Important este să fie albă.

Nu contează dacă vă aflaţi în România, dacă sunteţi românce în străinătate sau doar fane ale feminităţii româneşti. Important e să o purtaţi cu drag dar si cu mândrie ! ! !

ROMÂNIA ESTE FRUMOASĂ

ROMÂNCELE SUNT FRUMOASE

 

La blouse roumaine este o comunitate online, născută pe facebook în 2012, ce a declanșat una dintre cele mai importante mișcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate iei și culturii identitare din România.

La blouse roumaine a creat și inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat, doi ani la rând, pe 6 continente, in peste 50 de țări și 100 de localități din România și din întreaga lume.

Comunitatea La blouse roumaine a primit premiul revistei Business Review pentru Cel mai important efort de promovare a României in 2013, premiul de Proiectul Anului acordat de Asociația Cele mai Frumoase Sate Românești și nominalizarea revistei Foreign Policy Romania în Top 100, categoria inițiativelor culturale care mişcă ţara în direcţii bune.