Necesitatea promovării cântecului, dansului şi datinilor populare locale devine tot mai acută cu cât în prezent aceste valori locale nefiind promovate cu adevărat, se pierd în timp, în favoarea altor genuri.
Din dorința de a reînvia tradițiile și obiceiurile populare românești, Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman a înființat în anul 2014 Ansamblul de cântece și dansuri populare „Plai Moldovenesc” sub conducerea artistică și coregrafică a d-lui Constantin Arteni.
Din componența ansamblului fac parte elevi din școlile generale şi liceale din Roman dar și din comunele limitrofe.
Ansamblul Plai Moldovenesc a reprezentat oraşul Roman în cadrul mai multor spectacole locale şi naţionale, obtinând numeroase premii :
– Locul II la Festivalul „Olimpiada de toamna”din 2014 și 2015 de la Bicaz Chei ;
– Locul II la Festivalul „ Floarea de colț ” ediția 2016 de la Bicaz;
– Locul III la Festivalul „Mândri că suntem nemțeni”, ediția 2018 de la Târgu Neamț ;
– Locul I La Festivalul „ Ritmurile tinereții” ediția 2016 și 2017 de la Vaslui ;
– Locul II la Festivalul Național „Cântec drag din plai străbun” ediția 2019 de la Vaslui ;
– Locul I la Festivalul Național „Cântec drag din plai străbun”, ediția 2022 de la Vaslui ;
– Locul I la Festivalul Național de dans „Dance Art Competition” din Roman edițiile 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2023 ;
– Premiul special pentru „Cea mai frumoasă costumație” la Festivalul Național „Dance Art Competition” din Roman ediția 2023.
De asemenea în fiecare an Ansamblul „Plai moldovenesc” este invitat și participă la festivalurile de datini și obiceiuri organizate pe plan local, în zona Roman Metropolitan dar și în localitațile din județele vecine.
Ansamblul are în componența sa doua grupe de dansatori și soliști de muzică populară de seniori și juniori, asigurând astfel o continuitate în pregătirea tinerelor talente din zona etnofolclorică a Romanului.