ZIUA UNIVERSALĂ A IEI !

Considerând o datorie față de înaintașii noștri de a păstra și promova, în continuare, tradițiile, obiceiurile, datinile, cântecul, portul și dansul popular, în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Roman a fost înființat în anul 2014, Ansamblul de dansuri și cântece populare ” PLAI MOLDOVENESC „,

care a reprezentat orașul Roman în cadrul mai multor competiții culturale la nivel local și național fiind câștigător al mai multor premii !

Începând cu anul 2013, la data de 24 iunie este celebrată Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei.

Ia românească, considerată simbol al identității noastre naționale este o cămașă tradițională de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât.

La 1 decembrie 2022, în cadrul Comitetului Interguvernamental al UNESCO, a fost adoptată decizia privind înscrierea „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova ” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Să o purtăm cu cinste, mândrie și respect față de strămoșii noștri care de-a lungul mileniilor au răspândit cultura și civilizația în întreaga lume !